We're the leading agency in artificial intelligence & machine learning

   +31 6 53 64 34 73   St. Jacobsstraat 12, Utrecht

Interview | Data & AI

Collega Niels Naglé, Area lead Data & AI bij Info Support, deelt in dit korte interview zijn expertise over de cruciale rol van data bij de implementatie van AI in bedrijven.

Hij bespreekt de uitdagingen die organisaties tegenkomen bij het op orde brengen van hun datahuishouding en waarom dit essentieel is voor succesvolle AI-toepassingen.

Niels legt uit waarom bedrijven in het verleden minder aandacht hebben besteed aan hun datahuishouding en hoe dit nu verandert. Hij geeft praktisch advies over hoe organisaties kunnen beginnen met het verbeteren van hun data-infrastructuur, inclusief het uitvoeren van een AI-readiness scan.

Daarnaast benadrukt hij het belang van een stapsgewijze aanpak bij het implementeren van AI-oplossingen.

“Mijn praktische advies zou zijn om een scan te doen van je omgeving, bijvoorbeeld met een maturity scan of een AI readiness scan, om te kijken waar je nu staat. Stel vervolgens je ambitie vast en kijk dan hoe je het gat daartussen praktisch stap voor stap kunt opvullen.”

– Niels Naglé

In gesprek met Niels Naglé – TNW 2024 

Area lead Data & AI bij Info Support

Kim:
Niels, zou je jezelf even kort willen voorstellen?

Niels:
Ik ben Niels Naglé, Area lead Data & AI bij Info Support. In mijn dagelijkse werk houd ik me bezig met data en AI voor klanten. Ik mag de stip op de horizon ontdekken met mijn collega’s en bedrijven daarnaartoe helpen.

Kim:
Met welke uitdagingen hebben bedrijven nu het meeste te maken op het gebied van data en AI?

Niels:
De uitdaging die ik vaak tegenkom is dat bedrijven snel willen starten met AI en het breed willen toepassen binnen organisaties, maar dat de datahuishouding nog een grote uitdaging vormt. Het gaat erom dat de data van goede kwaliteit en beschikbaar is. Veel verschillende systemen bevatten data over klantgegevens en producten, en het bij elkaar brengen van die data om efficiënt generatieve AI en andere AI-oplossingen in te kunnen zetten, is een uitdaging.

Kim:
Hoe komt het dat bedrijven daar de afgelopen tijd zo weinig aandacht voor hebben gehad? Waarom is die data nog niet op orde?

Niels:
Er zijn verschillende redenen. De focus was er niet, of de potentie werd misschien niet gezien. Het is ook uitdagend werk waar veel bij komt kijken. Bovendien is het geen traditioneel project met een duidelijk begin en eind. Data verhuist van de ene applicatie naar de andere, wat het complex maakt. Maar je ziet wel een enorme groei in aandacht. Het belang van data wordt meer ingezien, en de tooling wordt steeds verder ontwikkeld. AI gaat ons ook helpen om de datakwaliteit te verbeteren, dus ik denk dat het een enorme vlucht gaat nemen.

Kim:
Wat gebeurt er als je als organisatie nu niet meegaat met de ontwikkeling van GenAI?

Niels:
Ik denk dat je dan op den duur achter gaat lopen, tenzij je in zo’n niche zit dat het nog prima is. Maar zelfs dan, als er een nieuwe speler in de niche markt komt die wel met AI efficiëntieslagen kan maken en flexibeler kan zijn, dan kun je het op den duur zwaar krijgen in de competitie.

Kim:
Heb je een voorbeeld van een project waarvan je zegt, daar waren de voordelen van GenAI zo duidelijk?

Niels:
GenAI wordt vaak gezien als synoniem voor AI, maar er zit natuurlijk veel meer in AI dan alleen GenAI. Een voorbeeld is Ricardo, ons eigen systeem dat we gebruiken om onze collega’s te helpen bij het coderen van oplossingen. Maar ook in de supply chain, als je goed weet in welke containers en schepen je producten zitten en daar efficiënt op kunt plannen met behulp van GenAI en andere AI-oplossingen, dan ben je meer in controle, kun je sneller schakelen en heb je beter zicht op de kosten.

Kim:
Stel dat je als bedrijf niet weet waar je moet beginnen. Wat zou jouw praktische advies zijn?

Niels:
Mijn praktische advies zou zijn om een scan te doen van je omgeving, bijvoorbeeld met een maturity scan of een AI readiness scan, om te kijken waar je nu staat. Stel vervolgens je ambitie vast en kijk dan hoe je het gat daartussen praktisch stap voor stap kunt opvullen. Wees niet bang dat de stap te ver lijkt, je komt er met kleine stapjes. Het is geen sprong die je in één keer maakt, maar een proces van stapje voor stapje vooruitgaan.